Cum sa lucrezi in strainatate


December 11, 2015 Facebook Twitter LinkedIn Google+ Uncategorized


Tot mai multi romani aleg sa plece la munca in strainatate.
Experienta strainatatii si a unui loc de munca in strainatate difera de la persoana la persoana, difera in functie de tara unde doresti sa pleci la munca si depinde de industria in care iti exerciti profesia.
Daca citesti acest articol, in prumul rand felicitari ! Inseamna ca esti o persoana dornica si dispusa la aventuri, incercari si experiente noi.
Sunt romani care pur si simplu se urca in masina, in autocar sau in avion si pleaca la munca in strainatate. E bine si asa. Insa ca orice lucru in viata acest proces are un rezultat mai bun daca se tine cont de anumiti pasi, reguli sau sfaturi.

  • Alegerea tari sau a orasului din strainatate unde doresti sa pleci la munca

Inainte de toate alegeti bine destinatia unde doriti sa plecati la munca. Cititi, intrebati, vorbiti, cautati pe internet orice si cu oricine va poate oferi informatii despre destinatia aleasa de tine. Vrei sa pleci la munca in Londra, intra pe grupurile facebook ale romanilor din Londra sau UK si intreba cum este viata si munca in Londra. Cauta articole pe wikipedia despre Londra. Vezi care este rata somajului, cat costa chiriile acolo, cat se castiga, etc.

Vrei sa pleci la munca in Italia ? De ce nu in Germania ? Informeaza-te bine despre viitorul economic si stabilitatea tarii respective. Informeaza-te despre atitudinea locuitorilor tarii respective fata de imigranti. Unii sunt mai toleranti altii nu. Orienteaza-te bine. Nu vrei sa pleci la munca in strainatate intr-o tara sau intr-un oras renumit sau recunoscut pentru o atitudine neadecvata fata de straini.

  • Documenteaza-te despre actele si permisele necesare exercitarii profesiei tale

In momentul actual pentru romanii care doresc sa lucreze in strainatate s-au redus mult conditiile impuse. In urma cu nu multi ani era aproape imposibil sa pleci la munca in strainatate. Acum e mult mai usor. Exista totusi o serie de restrictii si conditii care trebuie indeplinite pentru a lucra legal in anumite tari sau anumite profesii.

Au aparut in aproape mai toate tarile birouri si servicii romanesti care consiliaza romanii stabiliti in strainatate sau pe romanii care doresc sa plece la munca in strainatate. Exista avocati vorbitori de limba romana in mai toate colturile lumii. E foarte simplu sa iei legatura cu aceste birouri de consiliere. Multi te ajuta contra unui mic comision, insa informatia lor te va scuti mai tarziu de o serie de dureri de cap. Nu baga in seama pe toata lumea. Noi romanii suntem toti experti in toate. Cere sfatul de la o persoana calificata.

S-ar putea sa fie ok sa lucrezi intr-o fabrica din Germania fara cine stie ce acte, insa cu siguranta vei avea nevoie de anumite certificate sa operezi oameni pe creier intr-o clinica din Dubai. Actele care iti trebuie le afli doar de la un medic care lucreaza deja in Dubai sau de la un consilier juridic care se ocupa cu plasarea de personal in Dubai. Cu siguranta vecinul care lucreaza de 30 de ani pe santier si care bea bere in fiecare seara cu prietenii la carciuma din colt si care nu are nici macar internet, nu iti va da un sfat profesionist.

Legalizeaza-ti toate diplomele si certificarile la un birou notarial !

  • Hotaraste cat de cat pentru ce perioada de timp vrei sa stai in strainatate

Unii pleaca pentru cateva luni de zile, altii doresc sa stea cel putin cativa ani. E bine sa stii inca de la inceput cam pentru ce perioada de timp doresti sa pleci in strainatate. Daca vrei sa pleci doar pentru cateva luni incearca sa faci in asa fel incat sa iti fie mult mai usor la intoarcere. Nu anula abonamente la utilitati, telefonie, etc. Vorbeste cu companiile respective si intereseaza-te daca ofera contracte gen stand-bye.

Nu iti da demisia de la locul de munca actual daca vrei sa pleci pentru o perioada scurta de timp. Vorbeste cu seful tau. S-ar putea sa gasesti o solutie mult mai buna decat pur si simplu demisia.

Daca vrei sa pleci la munca pentru o perioada mai scurta de timp cauta joburi temporare. S-ar putea sa ai mai multe sanse sa obti un job de acest gen inca de la inceput daca stii ca nu doresti un job permanent.

Tot aici este bine sa te interesezi, in functie de tara sau orasul unde doresti sa pleci la munca, in care perioada a anului este mai bine sa pleci la munca in strainatate. Vara, iarna, etc. Cand se fac mai multe angajari in domeniul tau ? Esti instructor de schi ? Probabil iarna e de preferat sa pleci. Esti DJ sau barman ? Vara ar putea fi mai indicat sa pleci.

  • Plec si caut de munca sau gasesc de munca si plec apoi ?

Daca ai posibilitatea financiara, daca ai rude sau prieteni care te pot acomoda si sustine e indicat sa pleci si sa cauti odata aflat in strainatate un loc de munca. Daca nu, e mai indicat sa gasesti locul de munca si doar apoi sa pleci.

Desigur depinde de fiecare. Unii sunt mai sociabili, isi fac prieteni mai repede, altii sunt mai introvertiti, nu leaga prietenii asa repede sau chiar au o oarecare teama sa vorbesca cu necunoscutii. Pentru acestia din urma ar fi greu, dar nu imposibil sa gasesca un loc de munca odata aflati deja in strainatate.

Avantajul odata aflat in strainatate este ca aflat la fata locului informatia si contactele sunt mult mai indemana. Decizia apartine fiecaruia.

  • Invata limba, obiceiurile si cultura locului unde vrei sa te duci sa lucrezi

E de preferat sa pleci la munca intr-o tara unde cunosti deja limba care se vorbeste acolo, dar nu este neaparat singura cale de urmat. Daca esti un tip aventurier si dornic de cunoastere, s-ar putea sa iti fie mult mai bine daca deja vorbesti germana sa pleci la munca in Anglia. Asa o sa inveti inca o limba straina.

Unii invata o limba straina mai repede, altii mai incet. Pana la urma toti o invatam.Asta e important.

Exista o conceptie gresita cum ca nu poti sa lucrezi intr-o tara daca nu vobesti limba tarii respective ! Desigur o sa iti fie mult mai usor sa te acomodezi, sa promovezi, sa iti faci prieteni noi daca stii deja franceza la perfectie si te duci sa lucrezi in Paris. Insa exista fabrici in Germania unde in sectie sunt 90 % romani. Maistrul e roman. Patronul  e roman. Colegii sunt romani. Seful de linie e roman. Toti vorbesc romaneste. La ce iti trebuie germana ?

Daca aveti copii sau planuiti sa faceti copii si daca doriti sa va stabiliti sau sa stati mai multi ani la munca in strainatate, alegeti o tara cu o limba sa spun asa de circulatie internationala, o limba mai influenta. Copii va vor multumi probabil mai mult daca ati plecat la munca in Marea Britanie si ei au invatat limba si cultura engleza decat daca plecati la munca in Bulgaria. Ganditi bine. Ganditi pe termen lung. Calculati toate puctele bune si rele. Nu doar pe cele financiare.

S-ar putea sa castigati cu doua, trei sute de euro mai mult pe luna daca veti lucra intr-o fabrica in Slovacia, dar cu siguranta daca ati lucrat deja cativa ani in UK si ati invatat limba engleza la perfectie, asta va constitui in CV-ul tau un atuu mult mai mare decat conoasterea limbi slovace la perfectie, indiferent in ce alta tara din lume veti dori sa imigrati apoi.

  • Dobandirea calitatilor si aptitudinilor cautate in strainatate

Doriti sa plecati la munca in strainatate atunci concentrati-va efortul si resursele spre dobandirea unor calitati sau aptitudini care se cauta de angajatorii din strainatate.

Faceti un curs de limba. Faceti cursuri de utilizare a calculatorului. Faceti permisul de conducere inainte sa plecati din tara.

Programatorii IT, medicii, asistentele medicale, juristii, consilierii financiari vor fi mereu joburi cu mare cautare oriunde in lume. Aveti calitatile necesare dobandirii uneia dintre aceste profesii si vreti sa plecati ulterior la munca in strainatate ? Cu siguranta nu veti regreta. Important este sa deschizi bine ochi si sa construiesti calitati si aptitudini care iti vor fi folositoare, platite mai bine si cu mare cautare.

  • Cautarea propriu-zisa a locurilor de munca din strainatate

Un loc de munca il poti gasi afland de la un prieten sau vecin. Il poti gasi pe internet. Il poti gasi intr-un ziar.

Important este sa ai o strategie. Sa te familiarizezi cu acest proces al cautarii si gasirii unui loc de munca. Multi romani cauta un loc de munca in strainatate, dar cati dintre acestia au intrat pe siteurile guvernamentale ale Ministerelor Muncii din tarile unde vor sa plece la munca ? Cati au cautat munca voluntara unde probabil nu se plateste bine dar in maxim un an de zile vorbesti limba respectiva la perfectie.

Toti vrem locuri de munca fara comision. Cat mai bine platite. Insa putini citesc reviuri scrise de fosti angajati ai firmei unde vrem sa lucram.

In principiu printre cele mai populare resurse pentru cautarea locurilor de munca in strainatate se afla: siteurile romanesti si portalurile romanesti ce ofera si locuri de munca in strainatate, siteurile si portalurile cu oferte de munca din tara unde dorim sa lucram, agentiile de recrutare si firmele de plasare forta de munca in strainatate, grupurile de pe facebook ale romanilor aflati deja la munca sau care locuiesc deja in strainatate, portalurile si forumurile online ale romanilor din strainatate, ziarele, paginile tip cariera ale marilor angajatori sau ale firmelor de top din strainatate, prieteni, vecini, cunoscuti. revistele de specialitate din domeniul profesional in care va aflati, centrele de recrutare sau agentiile de munca din ministerele muncii in tara unde va aflati, etc.

In josul paginii gasiti o serie de linkuri utile in functie de tara unde doriti sa plecati la munca in strainatate.

Noi va uram bafta si spor la munca !

 

xx. echipa “Locuri de munca in strainatate

 

 

Commentarii